„POPŻ Podprogram 2018 - podsumowanie"
PODPROGRAM 2018 – efekty
- W ramach POPŻ Podprogram 2018, który był realizowany w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności w Toruniu. Celem programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 1030 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
52,99244 ton żywności;
8793 paczek żywnościowych;
0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztaty edukacyjne, w których udział wzięło 30 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 15 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 15 uczestników